Wijziging in course- en slope rating van onze golfbaan

Wijziging in de course- en slope rating van onze golfbaan

Op de meeste golf scorekaarten zie je S.R en C.R. staan. Dit zijn afkortingen voor slope rating en course rating. Deze indexcijfers bepalen de moeilijkheidsgraad van een golfbaan.

De course rating gaat uit van een scratch speler en de slope rating gaat uit van een bogey speler. Aan de hand van de course en slope rating wordt de  handicap index bepaald. Om de betekenis en waarde van deze ratings in kaart te brengen leggen we eerst uit waar de ratings vandaan komen.

Vroeger toen banen nog geen rating hadden was het niet eerlijk als 2 golfers met dezelfde handicap tegen elkaar speelden. Dat klinkt niet echt logisch! Speler 1 heeft zijn handicap gehaald op z’n home course en speler 2 ook, maar de home course van speler 1 is vrij eenvoudig. De holes zijn relatief kort, er zijn weinig waterhindernissen in de baan en bunkers zijn al helemaal niet te vinden.

De home course van speler 2 daarentegen is precies het tegenovergestelde. De greens op zijn baan zijn super snel, elke hole wordt bewaakt door een flink aantal  bunkers en de holes zijn meters langer. Maar beide hebben dezelfde handicap!

Dus om het niveau enigszins gelijk te trekken moesten de golfbanen “gewaardeerd” worden op hun moeilijkheidsgraad. Zo ontstond de course rating.

Wie bepaalt deze ratings?

Officieel komt het systeem van de United States Golf Association (USGA) vandaan. Zij hebben een heel systeem bedacht met ingewikkelde formules om een baan te waarderen. Een heel team bestaande uit golfers van de eigen home course en golfers van andere clubs en van verschillende speelsterktes beoordelen een golfbaan.

Gewapend met formulier met allemaal factoren waarop een hole beoordeeld wordt meten zij de moeilijkheidsgraad van een golfbaan. Het systeem was zo succesvol dat steeds meer golfbanen in Amerika een course rating kregen..

De NGF heeft het systeem van de USGA overgenomen en zij is de instantie die dit systeem mag toepassen op de Nederlandse golfbanen.

Welke factoren zijn van invloed op een course rating?

Op basis van een aantal factoren wordt de moeilijkheidsgraad (de course rating) van een golfbaan bepaald. De lengte van de golfbaan, de breedte van de fairways, de hindernissen (een waterhindernis, de bunker ) op de baan en de snelheid van de greens zijn bijvoorbeeld factoren die meespelen bij de berekening van een course rating. Daarnaast spelen wind en rough een een factor. In totaal wordt er naar 10 factoren gekeken.

Op elke hole wordt gekeken hoeveel invloed deze factoren op de baan hebben. De standaard factor is 4. Hoe meer invloed de factor op het spel heeft hoe hoger het cijfer. Andersom ook. Als de wind bijvoorbeeld heel weinig invloed heeft krijgt deze factor 1.Wordt  de green goed bewaakt door een waterhindernis dan krijgt deze bijvoorbeeld 6 punten.

Wat is course rating?

Course rating is de relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor een scratch speler. Een scratch speler wordt in dit geval door USGA gedefinieerd als: “een mannelijke speler die 250 yards met zijn driver slaat en een golfbal op een hole van 470 yards met 2 slagen op de green kan krijgen”.

Voor een vrouwelijke scratch speler geldt: 210 yards met een driver en 400 yards in 2 slagen op de green. Ze worden verwacht om rondjes te lopen van ongeveer 67 voor rondjes die een course rating krijgen van 67 en 75 voor rondjes die een course rating krijgen van 75 of in de buurt van 75 (bijvoorbeeld een course rating van 75.3).

Wat is bogey rating?

De bogey rating is eveneens een belangrijke graad. Op basis van de bogey rating wordt de slope rating bepaald. Net zoals de course rating voor een scratch speler wordt bepaald, zo wordt dat ook bepaald voor een bogey speler. Een bogey speler speelt gemiddeld op elke hole 1 slag meer dan een scratch speler. Zijn drives slaat hij ook geen 250 yards maar 200 yards. De grootste invloed op de course rating en slope rating is de factor lengte van de golfbaan.

Wat is slope rating?

De slope rating is de relatieve moeilijkheidsgraad tussen de course rating en bogey rating. De laagste slope rating is 55 en de hoogte is 155. Een gemiddelde golfbaan heeft een slope rating van 113. Aan de hand van de course en slope rating wordt de handicap index bepaald.  Door de handicap index kun je zien hoeveel slagen jij als golfer meekrijgt op die betreffende golfbaan.

Nieuwe course en slope rating voor De Koepel

Op 18 september 2017 is onze baan opnieuw beoordeeld door een team van de NGF. Wellicht heeft u rond die datum gele en rode kruizen en stippen in de baan gezien.

De herbeoordeling heeft kleine wijzigingen opgeleverd in zowel CR als SR.

CR /SR Heren Dames
Geel 70 / 129 75,7 / 137
Rood 66,2 / 112 70,8 / 128
Oranje 64,5 / 104 67,9 / 117

Gevolg van deze wijzigingen kan zijn dat het aantal handicapslagen dat u krijgt bij uw EGA handicap is veranderd. Raadpleeg hiervoor de nieuwe handicaptabellen in de hal of op de website van de club onder het kopje DE BAAN > BAANGEGEVENS & LOCAL RULES.

We streven ernaar om deze wijzigingen zo spoedig mogelijk door te voeren.

Handicap & Regelcommissie