‘Vreemde’ qualifying kaarten

Een Q-ronde dien je volgens de golfregels te spelen. Je moet een Q-kaart van tevoren aanmaken in E-golf4U en op de eerste tee aan je marker, die minimaal het golfregelexamen succesvol heeft afgerond en handicap 54 heeft, laten weten dat jij een Q-ronde gaat spelen. Hierbij moet je ook aangeven hoeveel holes je wilt gaan spelen en vanaf welke tee. Na afloop van de ronde moet de marker jouw score digitaal goedkeuren.

We zien dat het aanmaken en invoeren van Q-kaarten niet altijd goed gaat. Er worden bijvoorbeeld ’s avonds laat Q-kaarten aangemaakt, dus na afloop van de ronde in plaats van vooraf. Er worden Q-kaarten ingeleverd over rondes die zijn gelopen tijdens een niet-Q-wedstrijd of die zijn gelopen tijdens een MDS-ronde. Het gebeurt zelfs dat er een marker wordt opgevoerd die niet in de flight heeft meegelopen. Dit kan echt niet!

We zien helaas te veel ‘vreemde’ Q-kaarten, en dat zijn dan bijna altijd kaarten van goed gespeelde rondes. Als op een dag te veel goede scores worden ingevoerd, kan dat gevolgen hebben voor de PCC. Die kan dan bijvoorbeeld op -1 komen omdat de indruk is gewekt dat de baan makkelijker speelde dan normaal. Het heeft gevolgen voor iedereen die op diezelfde dag een Q-kaart of Q-wedstrijd heeft gelopen. Je benadeelt daarmee andere spelers!

Landelijk zien we dat de gemiddelde score tijdens Q-wedstrijden 30-31 Stablefordpunten is, maar van Q-kaarten die buiten een wedstrijd om worden gelopen is dat gemiddeld 34-35. Op De Koepel hebben we een vergelijkbaar beeld: de gemiddelde score tijdens Q-wedstrijden is afgerond 31 punten, maar van de andere Q-kaarten is dat afgerond 34. Bij Q-kaarten bedraagt het aantal punten dat meer wordt behaald dus gemiddeld 3: vanaf de gele tee 2 punten en vanaf de rode tee 4 punten. Een opmerkelijk verschil.

Verzoek aan eenieder is om zich aan de juiste procedure te houden zoals hierboven beschreven. Nogmaals, alleen vooraf bepaal je of een Q-kaart gaat lopen. De score hoort altijd te worden ingevoerd, ook als de uitkomst je niet bevalt. Hier ligt ook een taak van de marker om de kwaliteit van het handicapsysteem te borgen. Alvast dank daarvoor.

De H&R-commissie