
Vraag 1: 

Hans en Johan spelen in een strokeplay wedstrijd op de Koepel hole 4. Beiden spelen met 

een Pinnacle bal zonder speciaal kenmerk.  

Zowel Hans als Johan slaan hun bal aan de linkerzijde van de fairway tussen de struiken 

op ongeveer gelijke afstand.  

Zij denken allebei dat zij hun bal kunnen vinden en lopen naar de bewuste plek. Daar 

liggen inderdaad 2 ballen die aan de omschrijving voldoen, maar het is niet duidelijk 

welke bal van welke speler is.  

  

Hoe moeten zij het spel vervolgen? 

  

a. zij spreken af welke bal van wie is en spelen deze vervolgens 

b. zij loten over de vraag welke bal van wie is en spelen deze 

c. zij gaan beiden terug naar de plaats waar de vorige slag werd gedaan en droppen daar 

een bal 

d. zij spelen allebei van die plek een bal, maar Johan vervangt zijn bal door een Titleist om 

verdere verwarring te voorkomen.  

  



Vraag 1: 
Antwoord: 
 
Daar de ballen niet geïdentificeerd kunnen worden, moeten ze als verloren worden 
beschouwd en krijgen beide spelers de straf van slag en afstand. Zij moeten dus beiden een 
nieuwe bal spelen van de plek waar zij het laatst gespeeld hebben, met bijtelling van een 
strafslag.  
Antwoord C is juist 
 
Decision 27/10 beschrijft deze situatie. 
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Vraag 2: 

 

Teun en Arjan spelen in een strokeplay wedstrijd op De Koepel hole 2. Arjan, een erkend 

longhitter, slaat zijn bal aan de linkerkant van de fairway in de struiken. Teun legt zijn drive 

keurig op de fairway op ca. 170 meter. Zowel Teun als Arjan zoeken intensief naar de bal van 

Arjan en na ca. 7 minuten vindt Arjan zijn bal. Omdat de bal goed speelbaar ligt pakt hij zijn 

houten 3 en slaat de bal op de green. Hij heeft 2 puts nodig om de bal in de hole te krijgen en 

slaat vervolgens af op hole 3.  

Welke score moet Arjan noteren? 

 

a. 4 

b. 6 

c. Arjan wordt gediskwalificeerd 

 



Antwoord vraag 2: 

 

Omdat de bal van Arjan niet binnen 5 minuten is gevonden, is er sprake van 

een verloren bal. Nu hij de bal toch speelt, is er sprake van het spelen van een 

verkeerde bal. De straf hiervoor is verlies van de hole bij matchplay en bij 

strokeplay twee strafslagen. In strokeplay volgt dq als de fout niet wordt 

hersteld door toepassing van regel 27-1, voordat van de volgende tee wordt 

gespeeld.  

Antwoord C 

Dec 27/8 
 



Vraag 3: 

 

Eric en Jacques spelen matchplay op de Koepel. Op hole 11 slaat Eric zijn bal in het 

heideveld. Jacques heeft een prachtig teeshot op de green. Zowel Jacques als Eric 

zoeken kort naar de bal van Eric, die vreselijk baalt. Na 2 minuten loopt hij terug en 

legt een bal op de tee. Voordat Eric opnieuw  heeft afgeslagen vindt Jacques de 

oorspronkelijke bal. Eric stopt de bal die is opgeteed in zijn zak en speelt de bal uit 

het heideveld naar de green.  

Jacques claimt de hole. Is dit correct? 

  

a. Ja 

b. Neen 



Antwoord vraag 3: 

 

De claim is niet correct.  

De bal op de tee is niet in spel omdat er nog geen slag naar is gedaan. Zie 

definitie “ball in play”. 

De oorspronkelijke bal is niet verloren. Zie ook de definitie van verloren 

bal.  

 

Antwoord B 

 

Dec 27-1/1 en 

Dec 27/16 



Vraag 4: 

 

Teun en Dirk spelen in een strokeplaywedstrijd op de baan van De Koepel hole 7. Dirk 

heeft een goede drive, maar slaat met zijn 2e slag de bal links in de struiken. Zowel Teun 

als Dirk zoeken een minuut, maar achten het kansloos om de bal te vinden.  

Dirk gaat terug naar de plek waar hij zijn 2e slag deed en dropt een bal. Voordat hij deze 

gespeeld heeft roept Teun dat hij de oorspronkelijke bal heeft gevonden.  

Natuurlijk is Dirk dolblij dat zijn bal is gevonden, maar wat moet hij doen in het kader 

van de golfregels? 

  

a. de gedropte bal spelen 

b.  hij pakt de gedropte bal op en speelt de oorspronkelijke bal  

  



Antwoord vraag 4: 

  

Op het moment dat de speler een vervangende bal dropt op de plek van de vorige 

slag is de oorspronkelijke bal verloren. Hij moet dus verder spelen met de gedropte 

bal.  

Antwoord A is correct. 

 

 

Dec. 27-1/2 
 



Vraag 5: 

 

Ben en Jan spelen matchplay op de baan van de Koepel hole 5. Jan slaat af en zijn bal komt 

tot stilstand tegen een boom aan de rechterkant van de fairway. Hij verklaart zijn bal 

onspeelbaar en dropt de bal binnen twee stoklengtes, niet dichter bij de hole,  in de bunker die 

links van zijn bal ligt.  

Hij speelt zijn bal en vervolgens claimt Ben de hole. 

  

Is de claim van Ben geldig? 

  

a. ja 

b. nee 



Antwoord vraag 5: 

 

De claim is niet geldig.  

Antwoord B is juist 

 

De bal mag gedropt worden in de hindernis. Als de bal in 

de bunker lag, dan moet deze ook in de bunker gedropt 

worden.  

 

Dec. 28/4 



Vraag 6: 

Jan en Freddie spelen strokeplay op hole 17 van de Koepel. Freddie slaat zijn drive op links 

in het bos. Hij weet niet of hij de bal kan vinden en speelt daarom een provisionele bal, die 

ook op ongeveer gelijke afstand aan de linkerkant van de fairway ligt.  

Jan ligt keurig op het midden van de fairway.  

Jan en Freddie zoeken kort naar de 1e bal van Freddie, maar zien deze niet liggen. Freddie 

loopt iets terug en speelt zijn provisionele bal in de richting van de green. Na zijn slag ziet 

hij zijn oorspronkelijke bal ca. 20 meter dichter bij de hole liggen tegen een boomstam.  

 

Wat moet Freddie volgens de golfregels doen? 

a. de provisionele bal opgeven en doorgaan met de oorspronkelijke bal 

b. de oorspronkelijke bal onspeelbaar verklaren en verder spelen met de provisionele bal 

c. de oorspronkelijke bal onspeelbaar verklaren en met een strafslag het spel vervolgen met 

de oorspronkelijke bal.  

 



Antwoord vraag 6: 

 

De speler moet verder met de oorspronkelijke bal. Het spelen van de provisionele bal 

maakt niet dat de oorspronkelijke bal verloren is, behalve als de provisionele bal is 

gespeeld van een plek waar de oorspronkelijke bal kan liggen of dichter bij de hole. 

Hij mag de bal onspeelbaar verklaren, maar moet dat niet.  

 

Antwoord A is juist 

 

Regel 27-2b 

 

Decision 27 2b/3 
 



Vraag 7: 

 

• Een speler markeert zijn bal op de green door een marker rechts van de bal te 
plaatsen. Is dat toegestaan? 
 
a - Ja 
b - Nee een marker behoort achter de bal geplaatst te worden. 
 
Het is raadzaam om bij het beantwoorden Regel 20 te raadplegen 



Antwoord vraag 7: 

 

• Een speler behoort zijn bal te merken alvorens hij deze opneemt. 

•  De regels bepalen niet waar de ballmarker geplaatst moet worden. In een Noot bij 
Regel 20-1 staat dat de ballmarker direct achter de bal geplaatst moet worden. De 
Noot geeft een best practice aan, er staat echter geen straf op het niet navolgen van 
de Noot. Decision 20-1/19 is heel duidelijk en geeft aan dat de ballmarker overal 
geplaatst mag worden, zelfs voor de bal, mits er op de puttinglijn niets wordt 
gedaan dat de loop van de bal zou kunnen beïnvloeden, wanneer deze gespeeld 
wordt. 

• Er mag dus rechts van de bal gemerkt worden. Antwoord A is juist 
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Vraag 8: 

 

• Een speler dropt zijn bal vlak bij een diepe bunker. Deze bunker ligt in zijn 
speellijn. De gedropte bal rolt in de bunker. Na het uit de bunker halen van zijn bal 
om deze opnieuw te droppen, harkt de speler zijn voetstappen in de bunker aan. Is 
dit toegestaan? 
 
a - Nee 
b - Ja 
 
Het is raadzaam om bij het beantwoorden Regel 13-2 te raadplegen. 



Antwoord vraag 8 

 

• Als een speler uit eigen vrije wil zijn speellijn verslechterd bv. door een bunker in 
te lopen, dan heeft hij niet het recht om de speellijn in de oorspronkelijke staat te 
herstellen. Echter in dit geval doet hij het niet uit vrije wil maar om zijn bal te 
pakken, die bij het droppen in de bunker kwam. Dan mag hij wel de bunker in de 
oorspronkelijke staat herstellen. 

• Antwoord B is juist. 

 



Vraag 9 

 

• Een speler speelt zijn bal vanaf de tee in de hoge rough. De bal wordt gevonden 
binnen de 5 minuten. De speler probeert zijn bal te spelen maar mist. Hij verklaart 
zijn bal onspeelbaar en wil alsnog terug naar de tee. Wat is de Ruling? 
 
a - Dat is toegestaan. 
b - Dat is niet toegestaan. 
 
Het is raadzaam om bij het beantwoorden Regel 28 te raadplegen. 



Antwoord vraag 9: 

 

Als een bal onspeelbaar is verklaard, dan heeft de speler, volgens Regel 28,drie 
opties: 

• Droppen op de plaats waar het laatst gespeeld is.  

• Droppen in het verlengde van de vlag achter de bal  

• Droppen binnen 2 stoklengten, niet dichter naar de hole. 

De speler wil duidelijk optie 1 toepassen. De plaats waar het laatst is gespeeld is 

echter de plaats waar de bal ligt. Bij de gemiste slag naar de bal is de bal niet 

bewogen, maar voor een slag hoeft de bal niet te bewegen, alleen de intentie om de 

bal te slaan is genoeg. De speler mag niet terug naar de plaats, waar de bal voor het 

laatst is bewogen. 

 

Antwoord B is juist 

 

Decision 28/7 beschrijft deze situatie  
 



Vraag 10: 

 

• Strokeplay. Een speler zoekt 5 minuten naar zijn bal en kan deze niet vinden. Hij 

loopt terug om een nieuwe bal te spelen en ziet zijn bal. Hij speelt alsnog zijn bal. 

Wat is de Ruling? 

 

a - De speler krijgt drie strafslagen en kan het spel voortzetten. 

b - De speler mag zijn spel zonder strafslagen voortzetten. 

c - De speler krijgt twee strafslagen en moet zijn fout herstellen op straffe van 

diskwalificatie. 

d - De speler krijgt de straf van slag en afstand. 

 

Het is raadzaam om bij het beantwoorden Regel 27 te raadplegen. 



 

Antwoord vraag 10: 

• Na vijf minuten zoeken is de bal verloren en moet volgens Regel 27-1 een 
nieuwe bal gespeeld worden met de straf van slag en afstand. Iedere andere bal 
is een verkeerde bal. Het spelen van een verkeerde bal kost twee strafslagen  

• De eigen bal is na de vijf minuten een verkeerde bal geworden en het spelen 
hiervan kost twee strafslagen. Ook moet de fout hersteld worden. Wordt de fout 
niet hersteld, voordat op de volgende hole wordt afgeslagen dan wordt de speler 
gediskwalificeerd. Antwoord C is het juiste.  

• Regel 27 en de twee strafslagen voor het spelen van een verkeerde bal. Het 
aantal strafslagen is wel juist, maar de bal moet gespeeld worden van de plaats 
waar deze oorspronkelijk geslagen is en niet van de plaats waar deze terecht is 
gekomen. Daarom is antwoord A fout. 

• Antwoord b zou juist zijn als de vijf minuten nog niet waren verstreken. Vaak 
denken we dat we verder slaan dan dat we in werkelijkheid gedaan hebben. Het 
is verstandig om ook wat verder terug te zoeken. Het is zonde om de bal te 
vinden bij het teruglopen, na de verstreken tijd. 

• Het juiste antwoord is C 

• Decision 27/8 beschrijft deze situatie. 
 


